Mat til Svalbard på tvers

Mat til Svalbard på tvers

mai 16, 2014 0 By @Siw
Dette var fastlagt av turleder for SPT 2014 på forhånd:

Lunsj:
Alle måtte ha varmt vann og Real turmat eller tilsvarende til hver lunsj på turen. Det var for at alle skulle bruke like kort tid på et fullverdig, varmt måltid midt i dagens økt. Det var godt tenkt og det ble fulgte opp av alle.

10 min pause/time marsj: varm drikke og energirik snacks
Alle måtte ha nok drikke og snacks som SKULLE fortæres hver time. Ingen skulle komme på underskudd i forhold til resten av følget pga. væske- og næringsmangel.

For øvrig var det opp til hver enkelt å tenke ut hva som trengtes og ville funke. Spørsmålet ble da:

Hvordan sette sammen maten vi skulle ha med på tur
slik at den ble næringsrik nok, mettende nok, god nok –
og lett nok?

Poenget med mat til en slik tur, er at det vedvarende arbeidet kroppen må utføre hver dag i lave temperaturer krever ganske mye energi, mer enn de fleste av oss er vant til. Samtidig skal all denne maten drasses med på hele turen og det blir fort en del vekt, og hvis alt du trenger skal kjøpes ferdig laget blir det en aldri så liten investering i tillegg.

Vi leste oss igjennom en del tråder på diverse fora på nettet og fikk masse tips til egenprodusert mat til langturer i kaldt klima. Diskusjonene rundt hva som var vekt- og plasseffektivt nok samtidig som det var nærings- og energirikt nok, var ganske interessante. Tanken om å selv tørke mat til turen kom ganske tidlig, det var mange på nettet som anbefalte det.

My little Svamptorkare

En gang tidlig på våren hadde jeg plutselig fått med meg et rasende godt tilbud på dehydrator hos en lokal raw food-restaurant. Dehydratorer visste jeg litt om fra før og de vanligste er atskillig større enn den jeg nå slo kloa i. Kr. 500,- for en trommel med 5 tørkebrett i høyden og diameter som en middels pizza var uimotståelig i denne sammenhengen.

Jeg eksperimenterte i vei med rotgrønnsaker og frukt. Røbedtechips er knallgodt. Tørkede epleskiver badet i sitronsaft og dynket med kanel ble også en slager. Mango fungerte supert.

Tørking av mat i en dehydrator tar mer tid enn ovn, men varmen kan reguleres langt mer nøyaktig. Med lavere temperaturer enn i en stekeovn blir maten ikke kokt/stekt, men rett og slett tørket, og det kan skje over natta uten at man er nødt til å passe på som en smed. Maten omdannes ikke og beholder dermed næringsinnholdet og sin naturlige aroma.

Jeg lyktes også med å tørke kyllingkjøtt i forholdsvis små biter.

Annen tørrmat

Ganske tidlig i planleggingen var jeg og C enige om at vi ikke kunne leve på Real turmat til både lunsj og middag. Heller ikke kun havregrøt med tørrmelk til frokost.

Vi brukte påsketuren til å teste ut forskjellige Real Turmat-retter og fant raskt ut at vi måtte ha noe annet til middag. På påsketuren testet vi også ut Axa Energi-müsli med tørrmelk som frokost. Det overbeviste C om at han hadde funnet løsningen. Jeg syntes det var litt for mektig og byttet ut Energi-müsli med Blåbær-müsli.

Middagene vi testet besto i tørket kjøtt og grønnsaker, enkelte sauseposer for smakens skyld, tørrmelk, krydder, samt ris, makaroni og bulgur.

Merknad:
Det skal sies og C og jeg er middels store mennesker med lett bygning og lite muskelmasse. Om en er større eller tyngre må selvsagt mengdene justeres, samt andelen protein og fett.

Oversikt over provianten vår på turen

Frokost
(pakket i porsjonsposer):
C: 2,5 dl Axa Energimüsli med tørrmelk. Spist kald.
S: 2 dl Axa Blåbærmüsli med litt mindre tørrmelk. Spist varm.

Lunsj
1 pose Real Turmat til hver
(Kokvarmt vann på termos)

Mellom-måltider på veien
1/4 snickers til hver på hvert stopp + kaldt vann + varm solbærtoddy

Middag
4 egenlagede varianter:

1) Tørkede biter av kyllingfilet, marinert i lime og chili  + tørket eple + kokt i Bali kyllinggryte
+ boil-in-bag sjasminris

2) Tørkede biter av kyllingfilet marinert i appelsin og sitron + tørket gulrot, vårløk, brokkoli og erter
+ kokt i Indisk kyllinggryte
+ fusilli (skruepasta)

3) Finnbiff tørket + sopp tørket + løk tørket + tørrmelk + knuste einebær + fullkorn makaroni

4) bacon + tørket tomat + tørket løk/hvitløk + pinjekjerner + finraspet parmesan + tørket timian + tørrmelk i porsjonspakker
+ fullkorn makaroni

Ekstra snacks:

  • Energi-kuler (dadler, aprikos, fiken, kokos, nøtter, honning rullet sammen og lagret kaldt)
  • Sørlandschips
  • Mer Snickers
  • Mer tørkede epler
  • Salt nøtteblanding
  • Te
  • Mer solbærtoddy
  • 1 spekepølse

Og ja:
Jeg klarte å lure med en herlig plastflaske med rødvin i en av klesposene som jeg overrasket C med da vi kom fram til Fridtjovbreen.

 Pakking i pulk

Maten var forsvarlig pakket i poser og vi hadde 1 plastkasse hver med lokk som den ble fordelt mellom. Disse plasserte vi ganske midt i bunnen av pulken og så ble alt annet pakket rundt kassene.

Forrest i pulken lå termos, vannflaske i en ullsokk, lett tilgjengelig.

Snickers, Solbærtoddypakker, dagens drytech og spork i brystlommene.

Evaluering

Det meste funka bra. Middagene var gode!
Men vi hadde vært så opptatte av vekt at vi hadde ingen ting ekstra med. Turen tok 1 dag lenger enn opprinnelig planlagt. Vi kunne drøyd noen av frokostene og middagene, og vi hadde nok snacks, men vi tok i mot tilskudd fra andre som hadde MER enn nok.

Det burde vi også hatt.
Vi burde hatt iallefall 3 dagers ekstra og rikelige rasjoner.