Mount Snowdon

Mount Snowdon

mai 22, 2015 0 By @Siw

Torsdag 21. til mandag 25. mai 2015 var vi en gjeng på klatretur i Wales.

Fredagen kom med lavthengende regnvær, totalt uegnet for klatring, men det frodige og vakre landskapet var der jo fremdeles. Den alternative planen var da å gå opp på Mount Snowdon, 1085 moh, det høyeste fjellet i Wales – faktisk i hele England sør for det skotske høylandet. Vi bodde tross alt innenfor Snodownia nasjonalpark, det var ikke mer enn 40 min å kjøre fra Tremadog-området til en passe bratt og krevende rute opp.


Starten på den bratte og krevende ruta. Bilde tatt av Marianne Laukvik
Opp gjennom frodig skog som etter hvert ble mer lyngheier.
Landskapet hadde mange spor skiferbrudd fra tidligere tider.

Vi hadde småregn hele dagen, men landskapet var vakkert og terrenget lettgått. Det var flust med spor etter skiferuttak over alt. Inkludert overgrodde jernbaneskinner til utskiping.


På toppunktet bak «hytta»

Plutselig var vi på toppen. Omtrent samme opplevelse som toppen av Galdhøpiggen, bare at Mt. Snowdon faktisk er en togstasjon! De vi gikk inn i «hytta» for å varme og tørke oss litt, var vi blant få som kom utenfra. De fleste vi traff inne kom med tog og/eller guide.

Hytta på toppen av Mt. Snowdon er faktisk en togstasjon

Turen ned igjen ble artig. Vi ville gå en annen vei tilbake og flere briter slo følge med oss. Vi var nemlig de eneste som hadde kart og skjønte hvor vi egentlig var!



Og da vi fikk sikt under skydekket skinte sola i dalen vi skulle ned til.
Vi passerte gamle forlatte skiferbrudd på vei opp og ned. Akkurat denne veien var egentlig fundamentet til jernbanen som skiferen ble fraktet på.

Slutten på den bratte og krevende ruta var den samme som starten. Opplevdes som å gå i vakkert parklandskap. Mulig det var det det var.


Etter fotturen kjørte vi oppom Pen y Gwryd Hotel og tok oss en øl. Det var fullt så vi fikk ikke spise middag der. Men bildene av Hillary og Tenzing, som trente til Mount Everest-bestigningen med å klatre på Mt. Snowdon, de kunne vi studere i detalj.

Hillary og Tenzing, bilde i baren til Pen y Gwryd Hotel