Sørøstryggen på Aiguilles de l’Index

Sørøstryggen på Aiguilles de l’Index

juni 23, 2018 1 By @Siw

Rockfax Chamonix: Southeast Ridge, AD 4c, 130 m

Dagen før gikk vi Dômes de Miage, Marianne joinet oss på kvelden, og det var dags for «brun» klatring, altså i ikke-alpin stil. Aiguilles de l’Index er en av toppene i området Aiguilles Rouges, de «røde tindene» på vestsiden av Chamonix-dalen, men fargen var bra nok for oss. Sørøstryggen på Aiguilles de l’Index er lett, morsom og eksponert tradklatring over 6 taulengder. Ruta har ellers en og annen bolt, men regnes altså som en tradrute. Dette var det vi trengte etter «monster-turen» de foregående to dagene.

Vi tok Index-heisen som kommer opp rett under toppen vår kl. 10:30, og hadde en enkel anmarsj opp til innsteget. Der etablerte vi oss i 3 taulag: Ingunn og Marianne sammen, AK og Sigrunn sammen, og C og jeg sammen. Og startet i den rekkefølgen.

Den første taulengden er den hardeste; 4c. Den følger et dieder med litt kjelkete opptak. Ingunn startet ballet, AK fulgte for sitt lag, og jeg for mitt. I det jeg var midt i cruxet på min led, kom en guide med en kunde og ville gå fort forbi meg. Opplevelsen fra Cosmiques-ryggen året før blusset opp og jeg ble ganske krass da han spurte. Etterpå angret jeg, det er bare sånn Chamonix er, og vi som kan får være vennlige med hverandre. Han spurte i alle fall først.

Over meg hadde Marianne begynt sin led på andre taulengde og Ingunn fulgte. Deretter C. Og sånn fortsatte vi annenhver gang, på rekke og rad.

Tredje taulengde er desidert lettest, men så begynner eggen å bli skikkelig luftig. Aldri vanskelig klatring, men absolutt eksponert! Jeg har for øvrig mistet oversikten over rekkefølgen på de neste bildene.

Det er ganske flatt på toppen og kort vei bort til rappellen ned motsatt side. Vi tok en full rappell på ett sett tau. Ved rappellfestet klarte to stykker å miste bremsen sin omtrent samtidig. Heldigvis fantes det ekstra bremser hos andre.

Da vi skulle dra ned tauet etter siste rappell, satte det seg fast! Det hjalp ikke hvordan vi bendte og dro. Da er det godt å ha C med på laget. Han begynte bare å klatre opp til han fant en passe hylle og dro i tauet derfra. Det kom ned.


P.S.
Bannerbildet og alle bilder merket med et (tall) er fra Anne Kari Skarpodde