Bolga, hvor er det?

Bolga, hvor er det?

juli 22, 2020 0 By @Siw

Dagen startet på fergekaia i Selsøyvik og endte på den gamle skoleskysskaia på Bolga. Hvordan kom vi dit? I hvert fall ikke fordi vi planla det!

Ferga fra Selsøyvik
Ferga som kjører rundt i Rødøybassenget. Hestmannen bak.

Vi sto opp tidlig og var eneste bil i fergekøen. Været var pent, men kjølig.
Fergeturen tok noen timer. Jo nærmere fastlandet vi kom, jo dårligere ble været. Innenfor oss lå Svartisen. Lave, mørke skyer hang over fjellene der og det regnet hele dagen. Vi skulle jo til Kjerringøy, men været var visst like dårlig der.

Hva hadde vi lært om været så langt? Jo, når drittværet henger tungt over fastlandet, åpner den blå himmelen seg over øyene utenfor. Akkurat som Flekkerøya utenfor Kristiansand, for å sammenligne med noe jeg kunne fra før. Mens vi kjørte nordover langs Rv17 begynte jeg å sjekke ut hva slags øyer som lå utenfor oss nå. Vi var absolutt klare for mer øyhopping.

Rett utenfor Glomfjord ligger Meløya og utenfor den ligge Bolga. Vi hadde aldri hørt om Bolga før, men det var neste øy vi kunne ta ferge til. Det var ikke noe å lure på, dit måtte vi. La meg raskt oppsummere dagens fergefart:

  • Fra Selsøyvik innom Gjerdøya, videre til Rødøy og så til Jektvika.
  • Fra Ågskardet til Forøy
  • Fra Vassdalsvik via Meløysund og så til Bolga

Etter mye transport til lands og til vanns, sto vi parkert ved Bolga Brygge, det eneste naturlige stedet å få ut kajakkene når du kommer av ferga. Det blåste en frisk bris, men på lesiden av lokalene til Bolga Brygge var det fint å sitte i sola og få i seg noe mat. Bolga Brygge har en kafé men den var ikke åpen, vi spiste medbragt. Derimot var toalettene åpne, og det var fint!

Sjøsetting fra stranda ved Bolga Brygge

Rett ved kaféen var det også en fin strand til kajakkene. Med flo sjø var det ekstra enkelt å komme seg på vannet.

Nok en gang ut i glassklart vann farget turkis av den hvite sandbunnen, holmer og øyer så langt øyet kunne se. Lett å finne stille bukter og le for vinden. Vi padlet vestover og så etter teltmuligheter.

Den gamle skolekaia på Bolga
Den gamle vøren for skoleskyss på Bolga. I le av skogen bak naustene fant vi teltplassen vår.

Vi dro på oppdagelsesferd rundt de lave øyene rett vest for Bolga, og fant vår egen blå lagune å lunsje i. Der var det le for den friske brisen.

En flott lagune til lunsjen. Rødøyløva bak.

Da vi følte for å gå i land og flytte til teltplassen vi hadde funnet, oppdaget vi noe som egentlig var forventet. Vi hadde gått ut fra Bolga Brygge ved full flo. Nå var det full fjære. For å komme i land nært bilen måtte vi padle rundt halvøya utenfor Brygga. Og fortsatt ble det et godt stykke å bære kajakkene. Endomondo sa at det var 180 m. Vi ble litt lange i armene.

Langt til land
Vi måtte bære begge kajakkene 180 m for å komme til land med dem

Bolga gjorde et veldig godt inntrykk på oss. I havna fant vi masse informasjon og når vi gikk rundt langs veiene var det slått opp informasjonsskilt med mye og interessant historie om øya.

Utsikt nordover, på veien til Bolgtinden

På kvelden gikk vi turen opp på Bolgtinden. Den er bare 338 moh og stien er godt merket. Det er en artig tur og utsikten upåklagelig, men været var mer skyet og vi var litt tidlig ute, så det ble ingen spektakulær solnedgang.

Nok av holmer og øyer utenfor Bolga.
Utsikten fra Bolgtinden
Og så litt nerding om toppene i horisonten:
Lengst bak til venstre sees fjellene på Tomma, så Rødøyløva, Ambåtta og Hestmannen. Så Lovund langt bak, Nordnesøya og lengst ute ligger Træna.