Andrebestigning av Pumpefossen

Andrebestigning av Pumpefossen

februar 25, 2010 0 By @Siw

Ja. Engelskmennene overrasket meg med at de faktisk ville på tur, tross været.

Jeg hadde legetime mellom 12 og 13 og Adam ville av sted fra parkeringsplassen 14, så jeg fikk det drabla travelt. Jeg hadde ikke pakket på forhånd. Hadde heller ikke spist siden 11, men fikk i alle fall med meg en termos med kaffe. Heldigvis.

Adam legger sporet på vei inn langs elva

Måtte informere Adam og Dave om at de trengte ski. Greit for Adam, men Dave tilbakela altså kilometerne (det må da være minst to?) mellom Direktørens Have og Pumpefossen pr ascention skies med feller. Stakkar.

Dyp, løs snø og bratt terreng. Han holdt på å skli ut i elva da hele snøen raste ut under gelenderet rett før han kom fram, men han slapp med skrekken.

Så det tok oss en time å komme fram. Fossen var imponerende. Er den ca. 30 m? Bilder vil bli lagt ut. Veldig vått i midten av fossen og masse nydannede istapper, så gutta var litt skeptiske før vi kom i gang.

Adam ledet opp på en overbevisende måte. Isen på venstre side av hovedkolonnen var seig og god. Til og med jeg klarte meg helt fint. Men vi ble alle kliss våte av å klatre, jeg hadde heldigvis all Gore Tex dressing i dag. Adam frøs fryktelig på hendene på led, men sto løpet ut med klissvåte hansker.

Adam på led i klissvåt is

På slutten blåste det mer opp og begynte å snø, så det var nokså hustrig tross kun 3-4 kuldegrader. Og jeg fikk neglesprett for første gang siden barneskolen. Gutta lo av meg da jeg ulte på vei ned igjen. Dave avrundet klatringen med å rappellere ned. Da fant tauet det for godt å fryse litt fast på toppen, så det ble mye baksing før det til slutt slapp.

Jeg gikk hjem i forveien og kjørte fra parkeringsplassen 18.30.

Vil nok utnevne anmarsjen til den største prøvelsen i dag.


Pumpefossen er gradert WI 4 og ansees som 25 m høy. Det er ikke mye mer enn 1 km ut til den fra sykehuset.


Denne teksten skrev jeg et par dager etter stuntet og fant det igjen den 27.10.14, da kom det inn i bloggen. Bildene ble tatt av Dave og meg, men originalene forsvant og jeg måtte bruke kopiene fra CKKs FB-side.

Vinteren 2010 kom snøen tidlig og ble. Frosten holdt seg på behagelige 4-5 kalde i månedsvis. I Kristiansand ble det den flotteste vinteren på et par tiår, og en sjelden sesong for isklatring i byen.

Det var Torstein Tollestrup som oppdaget at det formet seg en islinje bak Pumpeverket ved Otra, og det var han som kalte den for Pumpefossen. Han hadde også førstebestigningen. Da Adam hørte at jeg visste hvor den var, fikk jeg anledning til å bli med på andrebestigningen. Det var også andre gang jeg klatret is. Denne gangen med egne økser og lånte stegjern.

Flaks at jeg begynte med isklatring akkurat denne vinteren!