Svalbard på tvers – Dag 1

Svalbard på tvers – Dag 1

april 26, 2014 0 By @Siw

Lørdag 26. april:
Avgang fra Elvesletta med 16 skutere til Agardh. SPT er i gang.
Denne dagen gikk vi 15,2 km etter skuterturen.

Avgangsdagen opprant med fantastisk flott vær. Vi var 11 som skulle fraktes hele veien inn Adventsdalen, over i Sassen og videre ut til Agardh, for å droppes der med alt utstyret. Hele 16 skutere stilte opp, de fleste med sleder til utstyret vårt. Petter og Leif Erik har gode kontakter!

Utstyret legges på sledene utenfor kontorlokalene på Elvesletta.
Skuterfølget samler seg på sletta. Unis og Svalbard-museet i bakgrunnen.

Kl. 11:45 dro skuterne av gårde i samlet flokk.

Å kjøre skuter er kaldt! Dagen i forveien hadde jeg heldigvis fått låne noen ekstra varme overtrekksstøvler til skuterturen. De måtte jeg dessverre gi fra meg da turen var over.

Vel framme ved Agardh-hytta, etter nærmere 3 timers iskald tur, ble vi og lasten vår dumpa og skuterfolket forsvant. Vi fikk av oss alle de ekstra lagene som skuterturen hadde krevd, monterte alle pulker, tok en rast i solveggen til Agardh-hytta, det eneste stedet i le for vinden, tok et gruppebilde – og så var vi i gang. SPT 2014.

Fra v.: Petter, Truls, Berit, Leif Erik, C, Einar B, meg, Brit, Einar F, Lars og Ann Kristin
Klar til avgang fra Agardh-bukta
1. dagsetappe: Innover fra Agardh mot Sveigen-breen.

Det var utrolig vakkert, utrolig åpent, og ganske kaldt. Det blåste laber bris fra siden og vi måtte bare holde oss i bevegelse. Hele tiden litt nervøs skuling til sidene i tilfelle det skulle luske en bjørn borti hogget. Det var ellers en enkel etappe. Padde flatt. Pulkpakking og pulkdrag ble ikke satt på noen prøver. Etappen var også bare en halv dag, så det ble lite drilling av pauserutiner.

Men det ble vår første teltleir. Første kveld med bygging av lemur, koking av middag utendørs, oppstilling av 6 telt i 2 rekker bak lemuren, latrinegraving, styr med primuser som som ikke brant skikkelig, og plutselig noens første isbjørnvakt. Alt i en vakker kveldssol som spilte ut sine perlemorsfarger over uvirkelige fjellvegger.

Og det var kaldt.


Skuterturen fra Isfjorden til Agardhbukta vist i rødt. Camp 1 viser vår første leir ved foten av Sveigbreen