Karlsøyvær

Karlsøyvær

juli 24, 2020 0 By @Siw

Karlsøyvær ligger rett ut fra Kjerringøy gamle handelssted og består av mange større og mindre øyer, holmer og skjær. I deler av området er det svært grunt, med hvite strender og trange sund som ved fjære sjø legges helt bare. Et eldorado for padling.

I fjor studerte vi avstanden ut dit og tok ikke sjansen på å padle de 4-5 km i åpent farvann som er mellom. I år hadde vi ingen motforestillinger. Været slo til i dag og vi var klare.

Etter tips da vi handlet frokost på butikken, kjørte vi ned til Vikasanden og la ut derfra. Rett ved ligger tunet til kunstnerfamilien Harr.

Avgang fra Vikasanden med Harr-husene

Det gikk glatt å komme seg over det åpne strekket. Vi så noen ganske få båter fyke forbi gjennom leia, men for det meste hadde vi havet for oss selv.

Nesten ferdig med strekket over til Karlsøyvær. Steigen i bakgrunnen.

Innen vi landet ved en sandbanke langs Engøya, var det blitt nesten blikk stille og sola kom mer og mer igjennom. Der rastet vi til floa tok banken.

Ved Engøya
Nydelig rasteplass ved Engøya

Så fortsatte vi nordover mellom øyene mens vi utforsket bukter og viker, sund og strender.

Hvite strender og grønt vann. I bakgrunnen troner hele tiden Eidetind og Strandåtind.

Underveis strålte sola og sjøen fjæret. Det ble utrolig grunt noen steder.

Vi så et par kajakker i det fjerne halvveis inn mellom øyene. Ellers var det mest villsau vi så.

Til slutt padlet vi utover og rundt den største øya i nord, som faktisk heter Nordøya, og har et par gårdsbruk. Deretter satte vi kursen inn mot Kjerringøy. Det begynte å skye over men var blikk stille.

Hyttebyen på Kjerringøy sett fra sjøsiden. Handelsstedet innenfor.

Kjerringøy gamle handelssted ligger innenfor Store Kjerringøy. Det går altså et sund mellom den øya og halvøya som handelsstedet ligger på. Men når vi snakker om Kjerringøy mener vi egentlig hele området. Nå seg vi sakte forbi det gamle handelsstedet med sin praktfulle beliggenhet.

Kjerringøy gamle handelssted og en vakker Nordlandsbåt, en kjeks.

Så var det bare å padle rundt et nes til og vi var tilbake på Vikasanden.

En lang padletur med stor naturopplevelse er over

Det ble litt trist å bare kjøre tilbake til campingplassen oppi skogen, når kvelden var så fin. Vi kjørte derfor videre nordover og fant oss en strand med vakker utsikt mot vest og solnedgangen.

Solnedgang over Lofoten i det fjerne

Der satt vi til det ble for kaldt. Skylaget ble tettere og vi fikk ikke en slik flott nattehimmel som vi hadde opplevd bare for noen få dager siden.

I morgen er det meldt regn. Så vi er usikre på om vi blir og venter på gode nok forhold til å klatre Strandåtindtraversen. Vi får sove på det.

Karlsøyvær på Endomondo
Padleturen gjennom Karlsøyvær på Endomondo